Bericht

19-09-2012Artikel PZC 19 september

PZC, 19 september door Jeffrey Kutterink

Nooit is een Zeeuws Kamerlid zo bejubeld en verguisd als Ad Koppejan uit Zoutelande. Met lede ogen ziet hij het CDA afglijden. Vandaag neemt hij afscheid.

In de afgelopen zes jaar sleepte hij vele voorstellen door de Tweede Kamer. Maar het grote publiek zal hem herinneren als de man die tegen ontpoldering, samenwerking met de PVV en uitzetting van Mauro was. Hij is niet verbaasd over het verlies van het CDA. „Het wordt tijd voor de oppositie.”

Hij wilde nog één keer vol voor de partij gaan, maar de partij niet meer voor hem. De door hem gevraagde plaats bij de eerste 15 op de kandidatenlijst werd hem niet gegund. Koppejan trok zich terug. De teleurstelling is hij al te boven. „Elke dag dat ik sinds oktober 2010 in het parlement zat, heb ik gezien als meegenomen. Ik wist dat ik iets deed dat heel ongebruikelijk was. Toen al heb ik mentaal de knop omgezet. Ik heb me tot het uiterste verzet tegen de gedoogconstructie met de PVV. Ik wist dat die opstelling het einde van mijn Kamerlidmaatschap kon betekenen. Toen de leden kozen voor Sybrand van Haersma Buma als politiek leider, wist ik dat mijn dagen waren geteld. Het was dan ook geen verrassing dat ik niet bij de eerste 15 kwam. Sybrand stond als het over de PVV ging lijnrecht tegenover mij.”

Ineens ben je landelijk bekend en word je bejubeld en verguisd. Als je een standpunt inneemt roept dat applaus en weerstand op. Meer dan ooit denk je na over wat je doet, want elk woord wordt op een goudschaaltje gewogen. Wat mij altijd heeft geholpen is in de eerste plaats de kracht die ik heb mogen ervaren vanuit mijn christelijk geloof en dat ik altijd ben blijven sporten. De karatesport heeft me goed geholpen.”

Je kon de stress van je aftrappen?
Karatesport is bij uitstek een sport die vraagt om concentratie, zelfbeheersing, focus en respect. Zonder gewelddadig te worden. Ik ging er niet harder van trappen of zo.”

Na de Haagse dagen en het sporten, zit je thuis op de bank en nemen ze je op de tv op de hak.
„Daar had ik het minste last van. Die persiflage in Koefnoen vond ik buitengewoon geslaagd. Weinige hebben me zo goed geïmiteerd.”

Papa was toch gewoon chagrijnig?
„Juist niet. Papa was blij dat hij weer thuis was en de hectiek van het Haagse kon ontvluchten en thuis in een warm bad kwam. Wat je ook doet, je gezin is uiteindelijk je thuisbasis. Daar haal je je kracht en energie vandaan.”

De verkiezingsuitslag voor het CDA is dramatisch. Je had dus gelijk?
„Anderen moeten dat maar evalueren. Maar ik heb geen moment spijt gehad van de stelling die ik heb ingenomen.”

Ligt het voor de hand dat het CDA de oppositie in gaat?
„In 2010, toen het CDA 20 zetels verloor, had ze al voor de oppositie moeten kiezen. Als dat toen al het beste was, is het dat nu zeker.
Het CDA moet gaan werken aan haar geloofwaardigheid en het terugwinnen van vertrouwen van de achterban en de kiezer. De nieuw ingeslagen koers is de juiste. Terug naar het midden. Het CDA is een partij die middenin de samenleving staat, niet links of rechts is, die verbindt. Als je zo gemarginaliseerd wordt, heb je niets in te brengen in een coalitie die getalsmatig op geen enkele wijze van je afhankelijk is. Dan kun je slechts inleveren op je standpunten. In ruil daarvoor krijg je een paar ministers en staatssecretarissen. Al lever je de helft van het kabinet, dan is dat nog geen garantie voor succes. Dat hebben we nu gezien. Het heeft mij verbaasd dat de eerste Zeeuw pas op nummer 19 staat. Hiermee doet het CDA geen recht aan Zeeland. Dat schaadt de Zeeuwse belangen. Als je getalsmatig kijkt heeft Zeeland recht op vier Kamerleden; we hebben er twee. Ook dat is een zaak voor evaluatie van zowel het Zeeuwse als het landelijke CDA.”

En nu Swinth?
„Dat is oud-Hollands voor sterk, snel en gezwind. Met dat bedrijf ga ik me richten op publiek-private samenwerkingsverbanden. Ook ga ik een rol spelen bij het opzetten van kredietunies: coöperaties van ondernemers die elkaar geld uitlenen. Een systeem dat succesvol is in de VS. Ook in Zeeland zijn er plannen. Je hoeft niet in de politiek te zitten om iets te betekenen voor de samenleving of de medemens. Dat kan ook als ondernemer.”

 

 

Berichtenservice

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de polls en andere berichten van Ad Koppejan? Schrijft u zich dan in voor de berichtenservice.