Bericht

19-04-2011CDA: Geen 19% BTW op voedsel

PZC, 19 april 2011 door Ad Koppejan en Pieter Omtzigt

CDA: Geen 19% BTW op voedsel

VVD Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft vorige week zijn plannen gepresenteerd  waaronder veel goede plannen voor o.a een betere fraudebestrijding en vereenvoudiging van de belastingen.

Met één plan slaat hij echter de plank volledig mis. Namelijk het idee om de BTW op voedsel te verhogen van 6% naar 19% en daarmee onder andere het toptarief in de inkomstenbelasting naar 50% te verlagen.

Dit idee zal bijzonder slecht uitpakken voor onze grensregio’s waaronder Zeeuws Vlaanderen. Op dit moment is het BTW-tarief voor voedsel, zowel in Nederland als in België  6%. 

Als je straks op basis van de plannen van Staatssecretaris Weekers  bij de Nederlandse Albert Heijn in Terneuzen, 19% belasting betaald over je boodschappen en bij de Vlaamse GB Express in Zelzate 6%, dan gebeuren er vier onaangename dingen:
1. De Zeeuws Vlaamse supermarkten en andere levensmiddelenwinkels zullen geconfronteerd worden met een aanzienlijke omzetdaling. Een aantal zal daardoor in de problemen komen.
2. De werkloosheid in Zeeuws Vlaanderen kan vanwege de ontslagen oplopen en Terneuzen en andere plaatsen in Zeeuws Vlaanderen worden minder aantrekkelijk om te winkelen.
3. Verhoging van de belasting op eerste levensbehoeften raakt mensen die een minimum inkomen hebben, het hardst.
4. Staatssecretaris Weekers krijgt minder belastinginkomsten vanwege de vele boodschappen die vanaf dat moment gedaan worden in België en Duitsland.

Navraag bij de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland leert dat de gevolgen voor Zeeuws Vlaanderen groot zijn. Per jaar bezoeken 6 tot 7 miljoen Vlamingen de Zeeuws Vlaamse  grensstreek (exclusief verblijfstoeristen). In het grensgebied bevinden zich aan Zeeuws Vlaamse zijde zo'n 60 voedingsmiddelenwinkels. In totaal goed voor 800 banen. Daarnaast zijn met name ook de weekmarkten van Hulst en Axel sterk in trek bij onze Vlaamse Zuiderburen. In totaal komt 65 tot 75% van de bezoekers/klanten van over de grens.

Daarom is de BTW op voedsel verhogen een slecht idee. Het CDA steunt daarom deze plannen niet. Daarmee worden mensen met een minimum inkomen het hardst getroffen, het is niet in het belang van Zeeuws Vlaamse ondernemers en het is slecht voor de werkgelegenheid.

Ad Koppejan is het Zeeuwse CDA Tweede Kamerlid
Pieter Omtzigt is Tweede Kamerlid voor het CDA en woordvoerder belastingen

Berichtenservice

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de polls en andere berichten van Ad Koppejan? Schrijft u zich dan in voor de berichtenservice.