Bericht

13-06-2012Er is leven na de politiek

PZC, 13 juni door Jeffrey Kutterink

Het is maandagavond half twaalf als Ad Koppejan een telefoontje krijgt van CDA-voorzitter Ruth Peetoom. "Ad, je staat op plaats 19 op de kandidatenlijst." De teleurstelling is groot. "Ik wilde nog één keer vol voor de partij gaan, maar de partij niet voor mij. Ik besloot me terug te trekken."

Tussen de vele telefoontjes die volgen flitsen de afgelopen vijfenhalf jaar onwillekeurig aan hem voorbij. "Ik vind het een voorrecht om volksvertegenwoordiger te zijn geweest voor het CDA en voor Zeeland in het bijzonder. Mijn geluk was dat het CDA steeds in de regering zat. Daardoor had ik een directe lijn met het kabinet."

Waarom de eer aan uzelf gehouden?
"Dat ik nog een keer voor het CDA wilde gaan, was niet vanzelfsprekend. De discussie over de PVV bijvoorbeeld heeft veel teweeggebracht, ook privé. Zo heb ik thuis politiebewaking gehad vanwege bedreigingen. Toch wilde ik mij inzetten. Zeker nu de partij inzet op een nieuwe koers, terug gaat naar het politieke midden en voluit kiest voor de christelijke volkspartij. Ik was beschikbaar voor een plek bij de eerste 15."

U was niet het gemakkelijkste Kamerlid. Denk aan PVV, Hedwigepolder en Mauro. Is het een afrekening?
"Dat oordeel is aan u als onafhankelijk journalist. Ik was niet de makkelijkste. Maar zit de bevolking te wachten op meelopers? Ik vertegenwoordig een achterban. Die moet op je kunnen bouwen en weten dat je ergens voor staat, ook als het moeilijk wordt."

U vindt plek 19 wel een mooie plek voor De Milliano. Waarom?
"Ik kwam de Kamer binnen op plek 26. In 2010 stond ik op 20. Zij komt hoger binnen dan ik ooit gestaan heb. Het is zeker een kansrijke plek. Maar het is wel een verschil of je nieuw in de Kamer komt of al jaren Kamerlid bent."

Wat heeft u bereikt?
"Ik heb het verschil kunnen maken in tal van dossiers. Nu is er wel oog voor de belangen van de zuidwestelijke delta. Denk aan het Volkerak-Zoommeer, Grevelingenmeer (getijdencentrale) en de zandhonger in de Oosterschelde (is geld voor). Ik heb de mosselvisserij op de Waddenzee op de agenda gezet. Over toerisme was nauwelijks overleg, nu wel. Samen met Ger Koopmans heb ik gezorgd voor extra geld voor de N57. Zomaar wat voorbeelden."

En de Hedwigepolder?
"Ik heb de ontpoldering een tijd tegen kunnen houden. Meer niet. Op het moment dat ik het wellicht met VVD en PVV had kunnen afronden viel het kabinet. Het laatste kabinetsplan was het meest haalbare alternatief waarvoor ook geld was. Het is de vraag of een nieuwe coalitie daartoe bereid is. De kansen dreigen te keren."

Spijt van uw verzet tegen de PVV?
"In het geheel niet. Ik zou het weer zo doen. De keuze voor een gedoogconstructie heeft Nederland en het CDA veel schade berokkend."

Exit Koppejan. Wat nu?
"Ik ben als ondernemer de Kamer in gekomen en verwacht de Kamer als ondernemer weer te verlaten. Er is een leven na de politiek."

Berichtenservice

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de polls en andere berichten van Ad Koppejan? Schrijft u zich dan in voor de berichtenservice.