Bericht

13-06-2012Eruit! - Erin?

PZC, 13 juni door Jeffrey Kutterink

Eruit! - Erin?Ad Koppejan trok zich terug als kandidaat voor de Tweede Kamer, omdat hij de 19e plaats op de CDA-lijst te laag vindt. Patricia de Milliano neemt het stokje over.

Eruit
Ad Koppejan (49) woont in Zoutelande, sinds 2006 Kamerlid voor het CDA, gehuwd en drie kinderen. Hij doet niet met de verkiezingen mee, maar 'blijft strijdbaar'.

Commissaris van de koningin Karla Peijs over Ad Koppejan: "Hij heeft zich ontzettend uitgesloofd voor de Zeeuwse belangen in Den Haag. Dat moet niet onderschat worden. Het is op zijn conto te schrijven dat de Hedwigepolder nog steeds niet ontpolderd is. Ja, dat is een verdienste, want hij heeft geluisterd naar veel Zeeuwen."

Johan Robesin, Statenlid van de Partij voor Zeeland had 'een tijdlang frequent contact met Koppejan over ontpoldering'. "Maar door het gedraai van het CDA is onze relatie verstoord. Het CDA is net zo veranderlijk als het weer. Koppejan durfde een ander geluid te laten horen dan de partijtop en het wrange is dat hij daarvoor nu min of meer geslachtofferd wordt. Jammer voor Zeeland, want vergeet niet dat Koppejan de Zeeuwse zaken in de gaten had. Denk aan de jachthaven bij de Brouwersdam."

Wim Jansen, vicevoorzitter van het CDA Zeeland, is uiteraard teleurgesteld dat Koppejan zich heeft teruggetrokken. "Wij hadden hem voorgedragen en dan wil je ook dat hij in de Tweede Kamer komt. Ad vindt de 19e plaats zelf te laag en hij vindt dat hij daarmee ondergewaardeerd wordt. Daarmee ben ik het niet eens. Het partijbestuur juicht zijn kritische houding toe. Kritische leden worden niet gestraft."

Jansen vindt niet dat het CDA Zeeland met Koppejan een verkeerde man heeft uitgekozen. "Waarom? Hij is zelf ontevreden met de plaats, maar het is een potentieel verkiesbare plaats."

Erin?
Patricia de Milliano (48), woont in Oostburg, personeelsmanager Bakkersland Terneuzen en fractievoorzitter CDA in Provinciale Staten, gehuwd, twee zoons. " Ik ben trots dat ik op de kandidatenlijst sta. Tegelijk is het jammer dat Ad zich heeft teruggetrokken. Als ik in de Kamer kom, heb ik voorkeur voor de portefeuille onderwijs. Ik wil de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven verbeteren. Over ontpolderen denk ik hetzelfde als Ad. Als boerendochter ben ik tegen. Maar de oplossing van het huidige kabinet is het hoogst haalbare. Liever tweederde droog dan de hele polder onder. Ik ben geen fan van samenwerking met de PVV. De gedoogconstructie is mislukt."

Karla Peijs maakt zich zorgen over de lage klassering van De Milliano. "Het is maar de vraag of dat voldoende is voor een plaats in de Tweede Kamer. Het is wel van het grootste belang voor Zeeland dat er vertegenwoordigers van alle partijen in Den Haag zijn. Een Brabander lobbyt voor Brabant. Die maakt zich heus niet druk over een marinierskazerne."

Johan Robesin (Partij voor Zeeland) noemt Patricia de Milliano een buitengewoon moedige politica. " Ik hoef alleen maar te denken aan december 2010 toen over de onteigening van Waterdunen werd gestemd in de Staten. Zij steunde onze motie tegen onteigening. Dat was tegen het zere been van het CDA. Ze zal knokken voor Zeeland. "

Wim Jansen (vicevoorzitter CDA Zeeland) heeft er vertrouwen in dat De Milliano Koppejan waardig zal opvolgen. "Haar enige manco is dat ze nog niet veel ervaring heeft. Bij de adviescommissie die voor de lijst verantwoordelijk is, heeft ze een uitstekende indruk gemaakt."

Berichtenservice

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de polls en andere berichten van Ad Koppejan? Schrijft u zich dan in voor de berichtenservice.