Bericht

19-09-2012'Koefnoentype' Koppejan neemt afscheid van Tweede Kamer

PZC, 19 september 2012 door Jeffrey Kutterink

DEN HAAG - Ad Koppejan uit Zoutelande heeft woensdagmiddag afscheid genomen van de Tweede Kamer. "Nu komen we toe aan de Koefnoentypes", zei kamervoorzitter Gerdi Verbeet schertsend toen ze de CDA'er, die sinds november 2006 in de Kamer zat, begon toe te spreken.

Ze refereerde daarmee aan de persiflage van Koppejan in het satirische tv-programma. Ze mocht dat zeggen, vond ze. "Ik hoor daar zelf ook bij."

Ze wilde daarmee ook aangeven dat het Zeeuwse Kamerlid door zijn optreden landelijke bekendheid heeft gekregen. "Politiek is niet voor bange mensen is uw leus. U heeft zich in de Kamer laten kennen als alles behalve bang."

Koppejan schuwde volgens Verbeet niet alleen zijn opponenten niet, maar ook niet zijn eigen partij. Hij manifesteerde zich als een onafkankelijk denkend figuur. Koppejan zette zich vooral op het gebied van water, in het bijzonder voor de mosselvisserij en tegen de ontpoldering van de Hedwigepolder.

Volgens Verbeet heeft hij iets met schapen. Als voorzitter van het CDJA noemde hij de in zijn ogen volgzame Tweede Kamer ooit de 'Schapen-Generaal'. Omdat hij zelf niet volgzaam was, werd hij binnen het CDA een tijdje een zwart schaap. Verbeet: "En in een interview heb ik gelezen dat u een schapenbedrijf wil beginnen. U heeft er veel verstand van. Ik wens u veel succes."

Berichtenservice

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de polls en andere berichten van Ad Koppejan? Schrijft u zich dan in voor de berichtenservice.