Bericht

13-06-2012Koppejan (CDA): Plaats negentien niet overtuigend

Reformatorisch Dagblad 13 juni, door Gerard Vroegindeweij

DEN HAAG – Het Zeeuwse CDA-Kamerlid Ad Koppejan staat niet op de conceptkandidatenlijst van zijn partij voor de komende verkiezingen. Hij is teleurgesteld.

Koppejan kón wel een plaats krijgen. Het partijbestuur had hem op negentien willen zetten, maar dat vond de Zeeuw uit Zoutelande te laag. Hij wilde bij de eerste vijftien. Daarom besloot hij helemaal af te zien van een plaats.

Heeft uw afwijzing te maken met uw Zeeuwse aard, die nogal eens als koppig wordt omschreven?

„Daar heeft het niets mee te maken. Ik heb van tevoren aan het partijbestuur laten weten dat ik me graag beschikbaar wilde stellen. Maar dan wel bij de eerste vijftien. En als dat niet zou kunnen, zou ik voor de eer bedanken. Dat wist het partij­bestuur.”

Verwacht u dat plaats negentien geen verkiesbare plaats is?

„Het CDA heeft alle kansen om 21 zetels of meer te behalen.”

Maar waarom dan uw verzet? Bent u zo belangrijk?

„De afgelopen jaren waren zwaar, ook voor mijn gezin. Mijn weerstand tegen de gedoogcoalitie met de PVV heeft ertoe geleid dat wij bewaakt moesten worden. Met overtuiging heb ik ervoor gekozen om me beschikbaar te stellen. Ik had graag gezien dat het partijbestuur ook met overtuiging voor mij zou kiezen. Dat is niet gebeurd en dat is jammer.”

Heeft die lage plaats te maken met uw verzet tegen de gedoogcoalitie?

„Dat oordeel laat ik graag aan anderen over.”

U had er toch ook voor kunnen kiezen om plaats negentien te accepteren en te lobbyen voor een hogere plek? Uiteindelijk bepalen de afdelingen de volgorde.

„Dat klopt, maar ik had graag een stuk overtuiging gezien bij de partijleiding in mijn richting. Het gaat echt niet om mijzelf. Ik heb het werk in de Tweede Kamer altijd als een roeping gezien, maar dan moet er wel een roeping komen. Het partijbestuur wist van de randvoorwaarden. Daar is niet aan voldaan en dan heb ik het recht om daaruit mijn conclusies te trekken.”

Nu u zich hebt teruggetrokken, staat er maar één Zeeuw op de advieslijst. Wat vindt u daarvan?

„Al decennialang zit er één Zeeuw in de CDA-fractie. Dat is reëel. Zeeland is qua inwoneraantal een van de kleinste provincies. De CDA-fractievoorzitter in de Staten van Zeeland, De Milliano, staat nu op nummer negentien. Dat is op zich een prima positie. Ik stond in 2006 op nummer 26 en in 2010 op nummer 20.”

Is het verstandig dat maar 8 van de 21 zittende CDA-Kamerleden op de conceptlijst staan?

„Ja. Een vitale partij vernieuwt zichzelf van tijd tot tijd.”

Wat gaat u straks voor werk doen?

„Sinds gisteren ben ik daarmee bezig. Voordat ik in de Kamer kwam, was ik ondernemer. Ik had een ict-bedrijf dat digitale overheidsloketten maakte. Dat bedrijf heb ik verkocht. De kans is groot dat ik weer ondernemer word, maar het kan ook zomaar zijn dat ik bij een maatschappelijke organisatie aan de slag ga. Op dit moment houd ik alle opties open.”

Berichtenservice

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de polls en andere berichten van Ad Koppejan? Schrijft u zich dan in voor de berichtenservice.