Bericht

29-09-2010Portretten in Volkskrant, NRC, PZC, De Pers en Vrij Nederland

Er is de afgelopen dagen het nodige gepubliceerd over mij en mijn collega Kathleen Ferrier. Familie, vrienden, collega's, een docent maatschappijleer, de dominee en de karateleraar, ze werden allemaal door journalisten benaderd die een verhaal over ons wilden maken. Een aparte ervaring.

Aktie van Ad als CDJA-voorzitter in 1991 met schapen op het Binnenhof.

Afgelopen week is er een artikel gepubliceerd in de NRC. Eerder verschenen er ook al artikelen in Volkskrant(hieronder weergegeven) en in de PZC, de Vrij Nederland en in De Pers een column onder de naam: "Being Ad Koppejan".

 

Volkskrant, 15 september 2010

Kathleen Ferrier en Ad Koppejan: een paar apart
PORTRET, Jan Hoedeman, Theo Koelé, Jonathan Witteman op 15 september '10,

Van twee mensen gaat het afhangen of het kabinet van VVD, PVV en CDA er komt. De CDA-Kamerleden Koppejan en Ferrier, tot dusver relatief onbekend, zijn plots de belangrijkste mensen op het Binnenhof. Wie zijn zij en hoe standvastig zijn ze? Een dubbelprofiel van de zwarte schapen van het CDA.

Afgelopen maandagavond deed dominee Gerrit Ruitenburg van de Protestantse Kerk Nederland te Zoutelande op verzoek zijn handgeschreven preek van 29 augustus door de brievenbus van Ad Koppejan. Zijn verhaal was gebaseerd op Lukas 13, vers 22-30.

Volgens Ruitenburg staat daarin met zoveel woorden: ‘Als je ergens voor staat, brengt dat keuzes en offers met zich mee’. Het Kamerlid en zijn gezin zijn belijdende leden, zegt de dominee. ‘Koppejan voelt hier iets van een thuisbasis. Het doet hem goed dat mensen met hem meeleven’.

Er gebeurt veel in het bestaan van de Zeeuwse parlementariër sinds hij openlijk stelling heeft genomen tegen de rechtse minderheidscoalitie gedoogd door de PVV.

‘Hij heeft het vaker meegemaakt’, zegt zijn vrouw Annemiek Koppejan, verwijzend naar het langdurige gevecht van haar man tegen het onder water zetten van de Hedwigepolder. ‘Maar dit is wel heel heftig’.

Koppejan worstelt met het dilemma hoe loyaal te blijven aan de partij en toch zijn standpunt overeind te houden.

Zijn tweets getuigen ervan. Het kappersbezoek dat een eerste grijze haar oplevert, ‘Hoe zou dat nou komen?’ Hardgelopen door de duinen na een ‘turbulente week’. En vorige week: ‘Als de komende kabinetsperiode net zo bizar verloopt als de formatie die er aan vooraf ging, belooft dat weinig goeds voor de toekomst’.

Ad Koppejan (1962) komt uit een gezin van zes kinderen. Zijn vader was waterbouwkundig opzichter en werd later ondernemer.

Het derde kind uit het gezin van zes is Hanneke Koppejan. Ad was de oudere broer, die zijn zusjes graag plaagde, vertelt ze. ‘Hij heeft ook echt gepuberd. Hij moest allerlei dingen uitvinden en proberen. Mijn ouders zaten met hun handen in het haar’.

Hanneke schetst een betrokken gezin, waar veel politieke discussie aan tafel was. ‘Ad lijkt op zijn moeder, die kwam ook heel sterk voor haar mening uit’.

Ad voetbalde bij ‘De meeuwen’, maar was geen ster. Volgens zijn vrouw Annemiek was zijn coördinatie niet zo goed. ‘Hij is toen op karate gegaan, dat heeft hem erg geholpen’.

Leraar maatschappijleer Arie van Seters, van de Christelijke Scholengemeenschap Walcheren in Middelburg, zegt over zijn leerling dat hij ‘een rustig doorgaande doordouwer’ was, die na de mavo de vierde en vijf klas van de havo en het vwo deed. Van Seters: ‘Bij discussie over de kerncentrale in Borsele stak hij niet zijn nek uit, dat keek hij nog even aan’.

In de tweede helft van de jaren tachtig trad Koppejan toe tot CDJA, de christen-democratische jongerenbeweging. Een van zijn vrienden is Willem-Jelle Berg, die nu voor het CNV werkt. Hij plaatst Koppejan in die periode politiek als volgt: ‘Ad was eigenlijk van de ouderwetse Anti-Revolutionaire Partij. Sociaal links, medisch-ethisch conservatief’.

Het markante optreden van Ad Kaland, toenmalig Zeeuws fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, inspireerde Berg en Koppejan. Kaland had gezegd dat Tweede Kamerleden, in het bijzonder die van het CDA, ‘stemvee’ waren. Daarop knipte Berg een schapenkop uit Suske en Wiske, plakte die in het logo van de Tweede Kamer en het CDJA trok met een stel schapen naar het parlement, door hen bestempeld als de ‘Schapen-Generaal’. Opmerkelijk is de foto, waarop Koppejan staat bij het spandoek met de tekst: ‘Durf ook eens een zwart schaap te zijn.’

Begin jaren negentig ontmoette hij zijn vrouw Annemiek Elsen. Ze zag hem spreken op een congres, waar hij tegen CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman in ging. ‘Daar heb ik hem voor gecomplimenteerd.’ Al snel nodigde Koppejan Annemiek uit bij hem thuis te komen eten. ‘Het is een van de luttele keren dat hij voor me heeft gekookt. Hij had in een pan kip, fruit en rijst klaargemaakt’.

Het paar ging in Amsterdam wonen. In vrij korte tijd, van 1993 tot 1995 stierven zijn ouders en een broer. Daarop besloten ze in Zoutelande te gaan wonen. ‘We kochten de ouderlijke woning, we wilden niet alle familiebesognes overlaten aan broers en zussen. Ad heeft een sterk verantwoordelijkheidsgevoel’. Na 2000 wordt hij als internetondernemer wat minder links.

Nu de Tweede Kamerfractie is gehalveerd en Koppejan om zich heen kijkt, moet hij wel zien dat hij een van de weinige progressieven is, stelt studievriend Jim Wouda. ‘Het zal op hem de druk vergroten, maar dat besef zal hem ook sterker maken’.

Zijn karatedocente Therèse Zoekende ziet ‘een dappere en moedige Ad’. Hij heeft de zwarte band en heeft in deze zware periode veel aan zijn vechtsport, weet Zoekende. ‘Hij straalt rust en kracht uit, karate geeft hem de power strategisch te denken’.

Politiek eigenwijs was Koppejan vroeger al, zegt Berg. ‘Ik weet niet of het nog zo is, maar Ad was als slagroom: hoe langer je klopt, hoe stijver hij wordt’.

Zijn vrouw Annemiek, fractievoorzitter voor het CDA in de Provinciale Staten van Zeeland: ‘Mijn man is iemand die niet opgeeft. Maar als de batterijen leeg zijn, dan accepteert hij dat. Ad is iemand die heel goed de stekker eruit kan trekken’.

Jan Hoedeman

 

Berichtenservice

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de polls en andere berichten van Ad Koppejan? Schrijft u zich dan in voor de berichtenservice.