Bericht

11-12-2011Zwarte band karate behaald bij de KBN

Vandaag heb ik examen gedaan voor de 1e Dan (zwarte band) bij de Karate-do Bond Nederland in Utrecht.

Na het behalen van de zwarte band op de foto met mijn karateleraren Ronald Willems en Ali Kucuk

Sinds mijn 17e doe ik al aan karate (shotokan stijl). Karate is in de eerste plaats een zelfverdedigingssport en heeft niets te maken met enige vorm van gewelddadigheid. In tegendeel, geweld en agressie voorkomen staat juist in deze sport voorop. Het gaat om zelfbeheersing van lichaam en geest. 

Ik ben met karate begonnen bij Sportschool Van de Leur in Vlissingen en Middelburg. Toen ik ging studeren in Amsterdam en steeds meer politiek actief werd(landelijk voorzitterschap CDJA) ging dat ten koste van mijn karate. Ik heb er vervolgens zo'n 10 jaar weinig meer mee gedaan. In 1999, ik was destijds ondernemer in Amsterdam, heb ik de karate sport weer opgepakt. Ik ben gaan trainen bij de Traditioneel Shotokan Karate Do in Amsterdam(Herengracht) bij Patrick Koster en Thérèse Zoekende. Deze club is vooral actief binnen de Japanse Karate Association(JKA). Bij de JKA heb ik in 2004 bij sensei Sawada met succes 1e Dan(zware band) examen gedaan.

In 2006 werd ik voor het CDA gekozen in de Tweede Kamer. Daarmee verschoof mijn werkterrein van Amsterdam naar Den Haag. Ik had mij ditmaal voorgenomen om ondanks de drukte van het politieke werk, mijn karatetrainingen vol te blijven houden. Ik heb mij vervolgens aangesloten bij nog twee karateclubs; Zanshin in Vlissingen en Harmonie in Den Haag. Deze clubs zijn vooral actief binnen de Karate-do Bond Nederland. Om mijzelf een duidelijk doel te stellen besloot ik om ook binnen de KBN mijn 1e Dan te halen.
Dat ging niet in één keer goed. In 2010 was het kabinet gevallen en was er een verkiezingscampagne. Midden in deze campagne had ik mijn examen 1e Dan gepland. Achteraf geen gelukkige combinatie. Ik zakte dan ook de eerste keer. Vervolgens ben ik met behulp van mijn karateleraren Ronald Willems uit Vlissingen en Ali Kucuk uit Den Haag, extra hard gaan trainen. Mede dankzij hun geweldige begeleiding lukte het mij afgelopen zondag wel om met succes mijn 1e Dan karate te behalen bij de KBN.

Een zwarte band en een 1e Dan is geen eindstation.  Ik blijf doorgaan met de karatesport. Deze sport kun je tot op hoge leeftijd blijven beoefenen. Ik merk dat dit mij heel veel goed doet. Ook in mijn functioneren als Tweede Kamerlid. Het werk van een politicus kan stressvol zijn. Er komen veel zaken op je af. Er wordt wel eens geprobeerd wat druk op je uit te oefenen. Je moet altijd bedacht zijn op onverwachte gebeurtenissen die uit verschillende hoeken op je af kunnen komen.
Voortdurende allertheid(zanshin), respect voor de ander, spanning combineren met ontspanning, concentratie en focus, kunnen incasseren, volledige zelfbeheersing, actie en reactie, een aantal stappen vooruit kunnen denken, mentale weerbaarheid en doorzettingsvermogen. Het zijn allemaal eigenschappen die bij het karate horen en die in mijn werk als politicus uitstekend van pas komen. Ik kan deze sport dan ook iedereen van harte aanbevelen.

Bestanden:
111211_Dan_examen_1.jpg243 K

Berichtenservice

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de polls en andere berichten van Ad Koppejan? Schrijft u zich dan in voor de berichtenservice.