Weblog bericht

19-06-2010Papa is de grote held, maar voor hoe lang nog?

"Ik wil later ook hetzelfde werk gaan doen als papa."

Mijn zoon Coen van 6 jaar, mocht afgelopen donderdag, samen met zijn twee zussen Sophie en Iris en Oom Cor en nichtje Tabita, mee naar de Tweede Kamer. Papa moest die dag de eed afleggen in het kader van zijn be√ędiging tot Tweede Kamerlid. Zie ook het video verslag van de felicitaties in de plenaire zaal.

Het is een leuk dagje uit geworden. De kinderen hebben volop handtekeningen verzameld; van Job Cohen, Alexander Pechthold, Jan Kees de Jager tot Sabine Uitslag. En ze hebben ook nog de Koningin in het echt gezien toen deze een openlucht tentoonstelling opende. Coen wilde haar ook om een handtekening vragen maar die poging hebben we maar snel verijdeld. We hebben Coen uitgelegd dat Koninginnen geen handtekeningen uitdelen maar alleen met hun hand zwaaien naar het publiek. 
Natuurlijk holde Coen overal heen en was hij ook regelmatig zoek. Bijvoorbeeld toen wij gezamenlijk in Nieuwspoort dineerden. Maar Frits Wester wist ons al snel te vertellen dat hij waarschijnlijk in het rookhok zat.
Moe maar voldaan kwamen we donderdagavond laat weer thuis. De volgende dag bleek dat Coen ook nog op het jeugdjournaal te zien was geweest. Kortom die dag kon niet meer stuk.

Vandaag vertelde Coen aan zijn moeder dat hij later hetzelfde werk wilde gaan doen als zijn papa. Ook al wist hij nog niet precies wat papa nu precies de hele dag deed in die Tweede Kamer. En waarom was de Tweede Kamer nu belangrijker dan de Eerste Kamer? En is er ook een Derde Kamer? 
Natuurlijk heb ik het hem zo goed mogelijk proberen uit te leggen.
"Net zo als er thuis en op school regeltjes zijn waar iedereen zich aan moet houden om alles prettig te laten verlopen. Zo zijn die regels er ook voor heel Nederland. Bijvoorbeeld een verkeersregel die voorschrijft dat je bij een rood stoplicht niet mag doorrijden. En de regering samen met de Tweede en Eerste Kamer, maken die regels. De regering zorgt er voor dat ze goed worden uitgevoerd. En Papa vanuit de Tweede Kamer controleert of de regering zijn werk wel goed doet."

Coen heeft nog steeds het voornemen om later hetzelfde te gaan doen als Papa. Want papa is zijn grote held. En Annemiek zijn moeder zegt terecht dat papa maar veel moet genieten van deze periode. Want het is voorbij, voor je het weet.

Nu nog zorgen dat tegen de tijd dat Coen groot is, er nog steeds een partij als het CDA is waarvoor je in de Tweede Kamer kunt zitten. Dat lijkt mij voor de komende tijd een mooie uitdaging voor papa om aan te werken. 

Ad Koppejan

Berichtenservice

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de polls en andere berichten van Ad Koppejan? Schrijft u zich dan in voor de berichtenservice.